Een magische wereld

Elke voldoende geavanceerde technologie is niet te onderscheiden van magie, schreef Arthur C. Clark ooit. Ondertussen is de magie niet meer ver weg, want nog nooit volgden technologische ontwikkelingen elkaar zo snel op. Tijd voor een lofzang dus op de moderne technologie en alle manieren waarop het ons leven verbetert.

Toen de syrische Lucianus van Samosata 1848 jaar geleden schreef dat zijn kompanen en hij naar de maan waren gereisd, was dat niet omdat hij geloofde dat het mogelijk was. Sterker nog; het was het meest onmogelijke dat hij kon bedenken. Zijn ‘waargebeurde geschiedenis’ was een persiflage op verhalen van andere schrijvers (onder andere Homerus) die hij wat al te fantastisch vond.

Na de Copernicaanse revolutie was het wereldbeeld genoeg veranderd dat mensen als Kepler, Godwin, Bergerac en Christiaans Huijgens wel durfden te dromen van ruimtereizen. Velen volgden (Voltaire, Jules Verne, Haubold) totdat bijna een halve eeuw geleden Neill Armstrong die befaamde voetstap zette en eeuwen aan dromen waarmaakte.

‘a small step for a man, a giant leap for mankind’

Nu, terwijl de voyager1 net de grens van ons zonnestelsel is gepasseerd, kijken wij uit naar de volgende stap: een mens op mars. We leven in een geweldige tijd.

De informatiesamenleving

Op aarde zelf lijkt het soms ook alsof niets meer onmogelijk is. We kunnen wanneer we maar willen gratis colleges volgen via sites van gerenommeerde universiteiten, een vreemde taal of muziekles via youtube, een kijkje nemen in het huis van een familielid aan de andere kant van de wereld, of met honderdduizenden tegelijk een spelletje spelen. En Google heeft bijna elk hoekje van de wereld in kaart gebracht voor ons om te bewonderen, zoals de marianentrog of het basecamp van Mount Everest. Plekken waar de meesten van ons nooit zullen komen. Ook als we buiten zijn, omarmen we de technologie. Bestuurderloze bussen rijden ons naar waar we willen zijn. Geen fan van openbaar vervoer? De eerste personenwagens met autonome capaciteiten rollen uit de fabriek as we speak. Een wandeling in de natuur is zorgeloos met onze gps-annex-zaklamp-annex-kaart-annex-foto- en videocamera-annex ‘bel’ telefoon. In de stad komt -met behulp van augmented reality (letterlijk: toegevoegde realiteit)- als in een sprookje het speelgoed in de speelgoedwinkel tot leven,

‘als in een sprookje komt het speelgoed tot leven’

krijgen we extra informatie over de producten in de supermarkt terwijl we ermee in onze handen staan en tekent google met hun ‘Glasses’ pijlen op de weg waarop we lopen om ons de weg te wijzen in een vreemde stad. Binnenshuis wordt het huishouden door de opkomst van domotica (huisautomatisering) steeds makkelijker. Het licht en verwarming worden automatisch geregeld. De robotstofzuiger hoef je alleen maar even aan te zetten om het huis weer schoon te krijgen. Dat zorgt voor meer vrije tijd. Bijvoorbeeld om op je 3D-printer een fluit of een gitaar te printen vanwege die eerder genoemde muziekles op youtube. Maar ook kleding, fotolenzen, het servies of zelfs vuurwapens kunnen al geprint worden. Mocht je door toedoen van al die bestuurderloze auto’s, zelfgeprinte vuurwapens of niet-langer-naar-voren-kijkende medemensen iets breken of gewond raken: Ook in de medische wetenschap zijn er veel (technische) ontwikkelingen. Organen worden gekweekt, medische hulpstukken, protheses en medisch gips uitgeprint en stamcelonderzoek brengt ons steeds dichter bij het genezen van doof- en blindheid.
Hoe kom je aan de energie voor al die apparaten? Met een zweefvliegtuig natuurlijk! Een klein Nederlands bedrijf ontwikkelt zweefvliegtuigen die genoeg energie opwekken om iedereen op duurzame wijze van stroom te voorzien voor een fractie van de huidige prijs.

Let’s go exploring

Natuurlijk zijn al deze ontwikkelingen nog niet allemaal toegankelijk voor het grote publiek. Ook de economische crisis en alle andere problemen zijn er niet mee opgelost. Maar toch bieden al deze ontwikkelingen mij wel hoop. Ze tonen de rijkdom van onze cultuur, de prachtige dingen die mensen maken en doen en ze tonen de wonderen der natuur. Ze inspireren me zoveel dat ik moet denken aan een quote van een favoriet stripkarakter: ‘it’s a magical world, (Hobbes ol’ buddy), let’s go exploring….

Calvin and Hobbes

Eerder gepubliceerd in het verenigingsblad van Mensa Nederland, HiQuarterly, jaargang 1, #3 september 2013

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*